ست اداری چیست؟
- تاریخ نشر : مهر ۲۶, ۱۴۰۰
- نویسنده : آژانس تبلیغاتی پرسفید
در این مقاله درباره طراحی ست اداری و اوارق اداری توضیح داده است. در خواندن این مقاله با تیم شرکت پرسفید همراه باشید. امیدوارم برای شما خوانندگان گرامی مفید باشد.
طراحی ست اداری و اوراق اداری
اوراق و ست اداری به مجموعه اسنادی از قبیل سربرگ، کارت ویزیت، انواع پاکت نامه و … اطلاق میشود. در کنار آن ها، مواردی همچون کاغذ یادداشت، اوراق مالی واداری (مانند فاکتور، قبض، کاردکس و فرمهای داخلی)، کارتهای پرسنلی، لیبل و … میتوانند جایگاه داشته باشند.
سربرگ
برگه ای است که بطور معمول در قطع A4 21 * 7/29 سانتیمتر ارائه میشود و برای انجام امور نامه نگاری ادارات و موسسات یا اشخاص حقیقی مورد استفاده قرار میگیرد. مواردی که امکان حضور در سربرگ را دارند، عبارتند از: نشانه و عنوان، نشانی، عناوین مانند «تاریخ، شماره، پیوست» که با توجه به فایلهای آماده برای نامه نگاریهای اداری، بر روی سربرگچاپ نمی شوند و تنها فضای لازم برای چاپ آنها توسط چاپگرهای رومیزی در سربرگ پیش بینی میشود. همچنین عناصر بصری تزئینی دیگر. بطور معمول محل قرارگیری آرم و عنوان در بالای سربرگ پیش بینی میشود، این مورد به ویژه در سربرگهای ادارات دولتی بعنوان یک اصل رعایت میشود. اگر چه در سایر موارد طراح میتواند با توجه به روحیه و محدودهی فعالیت سفارش دهنده، مکان مناسب برای قرار گرفتن آرم و عنوان را تعیین کند.
بدیهی است که محل قرارگیری آرم نباید لطمه ای به کاربری اصلی سربرگ (ضرورت نگارش متن بر روی آن) وارد کند. قرار گرفتن نشانه و عنوان در سمت چپ یا راست (بالا) سربرگ بستگی به شکل و جهت نشانه دارد، ولی بطور معمول در سربرگهای دولتی نشانه در سمت راست بالا قرار میگیرد تا امکان درج تاریخ و شماره نامه در سمت چپ بالا میسر باشد، زیرا درج موارد یاد شده در سمت چپ این امکان را فراهم میکند تا پس از آرشیو و بایگانی نامههای وارده، دستیابی به نامههای مورد نظر بر اساس شماره و تاریخ نامه (در هنگام ورق زدن پرونده بایگانی شده سریعتر انجام پذیرد.) ابعاد نشانه، اگر چه متأثر از شکل گرافیک آن قابلیت کوچک و بزرگ شدن خواهد داشت ولی غالباً محدوده ای بین 5 تا 15 سانتیمتر مربع را به خود اختصاص میدهد. اندازه قلم عنوان نیز بسته به کوتاه یا مفصل بودن آن بین 10 پوینت تا 14 پوینت تعریف و معمولاً با قلم ضخیم ارائه میشود. لازم به توضیح است در صورتی که عنوان طولانی باشد، امکان شکستن آن به دو یا سه خط مقدور است و اغلب بخشهای اصلی عنوان را با قلم بزرگتر از بخشهای دیگر قید میکنند. عنوان بلافاصله در کنار آرم قرار میگیرد و بر حسب شکل آرم و ضرورتهای دیگر، در پایین، چپ یا راست نشانه جای خواهد گرفت. اگر چه محل قرار گیری عنوان بسته به شکل کلیسربرگ قابل تعریف است اما قرار گیری عنوان در بالای نشانهی فرضی دور از ذهن است. نوع قلمی که برای عنوان استفاده میشود باید با گرافیک آرم و محدوده فعالیت صاحب آن متناسب باشد. نشانی اغلب در سربرگ قید میشود. اندازهی قلم نشانی نیز متاثر از کوتاه یا بلند بودن آن محدوده ای بین قلم 8 تا 12 پوینت نازک خواهد داشت، اگر چه نوع فونت قلم انتخابی در اندازهی قلم بسیار تعیین کننده است.
همچنین نحوه چیدمان نوشتار نشانی نیز تحت تاثیر دیگر عوامل بصری، میتواند چپ چین، راست چین، وسط چین و یا حتی چیدمانی نامنظم و ساختار شکن داشته باشد.
عناصری که در سربرگ قید میشوند از حاشیه های سربرگ فاصله خواهند داشت (این حاشیهها از یک سانتیمتر کمتر نخواهند بود). در طراحی گرافیکی سربرگ باید توجه داشت زمینه ی سربرگ حتی الامکان فاقد رنگ باشد، زیرا در صورت عدم رعایت این امر، در هنگام کپی گرفتن یا ارسال سربرگ بوسیله فکس، زمینهی نسخهی تکثیر شده، تیره و فاقد کیفیت و کاربرد خواهد بود. همچنین گرفیک اجرا شده برای سربرگ باید به گونه ای باشد تا مشکلی برای نگارش متن و خواندن آن ایجاد نکند. نهایتاً بسته به موضوع و محدوده فعالیت و همچنین نظر سفارش دهنده، محدودیتهای ذکر شده امکان کمرنگ شدن دارند و طراحی سربرگ هایی با قطعهای متفاوت و گرافیک متنوع امکان پذیر خواهد بود.
قطع 14/8 × 21 A5 سانتیمتر پس از قطع A4 در اولویت طراحی قرار دارد. معمولاً این قطع برای مکاتبات داخلی و یا متنهای کوتاه مورد استفاده قرار میگیرد. باید توجه داشت اگر چه ابعاد سربرگهای A5 نصف سربرگهای A4 است اما نباید عناصر بصری را نیز به همین نسبت کوچک کرد، بلکه باید دقیقاً و مجدداً انتخاب قلم نوشتار و ابعاد عناصر بصری انجام پذیرد. نحوه گرافیک سربرگ در قطعهای گوناگون، معمولاً یکسان است و تفاوت فاحشی با یکدیگر ندارند.
کارت ویزیت
کارتی در ابعاد استاندارد 5×9 سانتیمتر است که بر روی مقوا با گراماژ گوناگون ارائه میشود. کارت ویزیت در حقیقت نخستین مانور تبلیغاتی برای یک موضوع است. (بویژه برای اشخاص حقیقی) عناصر بصری که بطور معمول در کارت ویزیت قابلیت حضور دارند عبارتند از: نشانه و عنوان، مختصری از محدوده فعالیت و نشانی. افقی یا عمودی بودن کارت ویزیت بستگی به چگونگی تصاویر و نوشتار آن دارد. در طراحی گرافیک کارت باید محدوده ای خالی از عناصر نوشتاری و تصویری پیش بینی شود تا گرفتن کارت از آن قسمت انجام گیرد.
اندازه قلمها در کارت ویزیت غالباً از 12 پوینت بیشتر نخواهد بود. همچنین تنوع استفاده از فونتهای گوناگون به نسبت سربرگ متداولتر خواهد بود، اگرچه باید توجه داشت این تنوع استفاده، نباید بیش از 2 تا 3 فونت باشد، ضمن آنکه تمامی آنها نیز باید با یکدیگر مشابهت بصری داشته باشند.
استفاده از عکسهای با جزئیات، بدلیل عدم امکان بزرگ نمایی آنها، کمتر توصیه میشود. کارت ویزیت نیز متناسب با محدوده فعالیت موضوع و نظر سفارش دهنده قابلیت حرکات فانتزی را خواهد داشت (به استثنای ادارات دولتی).
اگر چه ابعاد کارت ویزیت بیشتر بصورت استاندارد استفاده میشود ولی در صورتی که کارت بصورت عمودی طراحی شود، کاستن از پهنای کارت (2 تا 4 میلیمتر) سبب زیباتر شدن قطع خواهد شد.توجه به تراز کردن انتها و ابتدای خطوط و نوشتار با یکدیگر و با تصاویر و فرمها میتواند گرافیک کارت را قوام بخشد و بر زیبایی چیدمان بیفزاید.
پاکت نامه
ابعاد پاکت نامه معمولاً متناسب با ابعاد سربرگ (A4) تعیین میشود. بهتر است ابعاد پاکت مورد نظر در حالت بسته شده، یک سوم ابعاد سربرگ به اضافهی شش میلیمتر (پهنا و بلندا) باشد.
پاکت نامه نیز دارای نشانه و عنوان است و درج نشانی بر روی آن الزامی است. محل قرارگیری نشانه و عنوان معمولاً در نیمهی سمت چپ و بالاست. نشانی نیز قاعدتاً در پایین سمت چپ قید میشود. چیدمان عناصر موجود در پاکت نامه بیشتر در حالت افقی انجام میگیرد.
آنچه باید مورد توجه باشد، خالی نگهداشتن نیمهی بالا و سمت راست پاکت جهت الصاق تمبر و انجام عملیات پستی است (در صورتی که هزینه پست پیشاپیش محاسبه شده باشد، استفاده از این بخش، نیز بلامانع است) البته مقصود از خالی بودن این بخش، عدم درج اطلاعات نوشتاری و تصاویری نظیر آرم است و استفاده از خطوط و فرمهای تزئینی امکان پذیر خواهد بود، اگر چه همین موارد نیز بایستی با احتیاط انجام شود چرا که نصب تمبر و مهرهای پستی اثر گذاری خود را خواهند داشت.
نکتهی پر اهمیت در طراحی ست اوراق اداری، ضرورت هماهنگی بصری در تمامی محصولات آن است. به عبارت دیگر یک هویت مشخص باید در میان سربرگ، کارت ویزیت،پاکت نامه، کارت پرسنلی و … موجود باشد.
این هویت بصری مشترک میتواند از طریق ارائهی عناصر بصری تزئینی مشترک و یا با نحوه رنگ پر دازی و چیدمان مشابه و … ایجاد شود.
بطور معمول نقطه شروع طراحی اوراق اداری از سربرگ یا کارت ویزیت است و سپس بر اساس الگوی اولیه، موارد بعدی شکل خواهند گرفت، ضمن آنکه در هر مرحله امکان بازنگری و تغییر بر روی موارد انجام شده پیشین محتمل است.
طراحی عنوان اوراق:
اوراق که در برگیرنده عنان و مهمترین تیترهای (اسم شرکت، مدیر مسئول) اوراق است،که از مهمترین مواد محسوب میشود. معمولا برای طراحی و صفحه آرایی این صفحه بیشترین تلاش صورت میگیرد. داشتن عناوین درشت و مهم و اطلاعات با اهمیت و تصاویر خاص از ویژگیهای سربرگ است.
معمولا نصفه بالای اوراق نسبت به نصفه پایین آن از اهمیت بیشتری برخوردار است.در نصفه دوم نیز مطالب کم اهمیتتر چاپ میشود. اهمیت این فضا معمولا به قدری زیاد است که گاهی از رنگ دوم هم در چاپ آن استفاده میشود. گاهی نیز دیده شده از رنگ دوم و گاهی از چهار رنگ هم استفاده میشود.
معمولا اوراقها دارای مطالب متعددی هستند. گاهی اوقات برای جلب توجه بیشتر آرم و لوگو، آن را در داخل یک کادر قرار میدهند و گاهی زمینه کادر را سیاه و حروف را به صورت سفید (نگاتیو) در آن مینشانند.
استفاده از بعضی نشانه ها، علائم و عناصر تزئینی در کنار آرم میتواند به خوانایی و گیرایی آن کمک کند.
آشنایی با انواع قرارگیری مطالب در اوراق:
اصولا اوراق به دلیل محدودیت فضای حروف چینی و صفحه آرایی نمیتوانند همچون مجلات و یا کتابها در عرصه آرایش صفحه فعال باشند. لذا تنوع به کارگیری مطالب به چند نوع تقریبا شناخته شده محدود میشود.
رایجترین شیوه چینش به شرح زیر است:
ممکن است گاهی یک مطلب از دو یا سه سطر بیشتر باشد که در این صورت نیز میتواند به یکی از سه روش بالا چیده شود:
آرایشهای دیگری که البته به ندرت به کار گرفته میشوند عبارتند از:
- الف- آرایش پله ای (البته این مورد در صورتی امکان پذیر است که مطلب بیش از یک سطر داشته باشد.)
- ب- آرایش عمودی مطلب هم بعضا به کار گرفته میشود که این مورد بسیار کم اتفاق میافتد. در هر حال ذوق و سلیقه صفحه آرا و ظرفیتها است که امکانات تنوع مطالب را فراهم میکند.
آشنایی با انواع حروف اوراق:
تا مدتی پیش چیدمان حروفها با روشهای نسبتا قدیمی انجام میشد که کاری سخت و طاقت فرسا بود. بعدها در بعضی از چاپخانهها حروف چینی با سیستمهای لاینوتایپ و لاینوترون و آی بی ام رواج پیدا کرد که سرعت بیشتری داشت. نوع قلمها (نوع خط) و اندازه آنها (پنط) نیز بسیار متنوع بود. امکان غلط گیری نیز در این سیستمها نسبت به روش دستی و حروفی سربی آسانتر شده بود. امروزه سیستمهای پیشرفته حروف چینی با رایانه امکانات وسیعی در اختیار قرار داده که میتوانند در کمترین فرصت حروف چینی و غلط گیری کنند. تعیین اندازه عرض مطالب، نوع قلمها و اندازه آنها در این دستگاهها بسیار آسان و سریع است.
برای صفحه آرایی اوراق میتوان از حروف چینیهای انجام شده با مشخصات دلخواه پرینت تهیه کرده و به صفحه بندی پرداخت.
انواع حروف را میتوان در دستههای عمده زیر معرفی کرد:
- الف- حروف معمولی متن که اغلب در نوع نازک هستند و قلمهای متنوعی دارند.
- ب- حروف معمولی میان مطالب در نوع سیاه (ضخیم) هستند و در قلمهای متنوعی طراحی شده اند.
- ج- حروف تزئینی یا دکوراتیو که مستقل از حروف طراحی میشوند و اساس و پایه خاص خود را دارندو
- د- حروف متنوع دیگری نیز هست که بر اساس آنها بر یکی از روشهای فوق استوار است و لکن ویژگیهای دیگری بر آن افزوده شده است.
این نوع حروف عبارتند از:
حروف سایه دار، حروف سیاه (ضخیم)، حروف توخالی، حروف گلدار و حروف کج (ایتالیک یا ایرانیک).
اغلب حروفهای طراحی شده در شکلهای سربی (دستی تک حرفی)، سربی (در دو نوع مونو تایپ یعنی یک حرفی و لاینو تایپ یعنی سطر چین) ، حروف رایانه ای و نیز حروف به صورت لتراست (ورقه هایی پلاستیکی که حروف به صورت معکوس بر روی آنها چاپ شده و قابل انعکاس بر روی سطوح دیگر هستند که به آنها <<حروف برگردان>> میگویند) ساخته شده است. شابلن هایی نیز وجود دارد که شکل حروف الفبا در آنها سوراخ شده و با آنها نیز میشود کلمات و عبارات کوتاه را نوشت.
آشنایی با ابعاد گوناگون حروف:
انواع حروف طراحی شده موجود با قلمها و اندازههای مختلف برای حروف چینی در دسترس هست. هر نمونه حروف معمولا یک نام برای خود دارد که طراح اصلی بر آن نهاده است. هر نمونه حروفی برای خود اندازه هایی نیز دارد که به آن پنط میگویند که برابر است با 367% میلی متر. این واحد فرانسوی است و در کشورهای اروپایی از آن استفاده میشود. در ایران نیز همین واحد برای اندازه حروف به کار میرود.
وقتی میگوییم اندازه حروفی 50 پنط است یعنی تمام ارتفاع آن برابر با 50 پنط یعنی 8/18 میلی متر است.
به این موارد توجه کنید:
به واحد اندازه گیری حروف در طول سطر (سیسرو) میگویند. هر 12 پنط یک سیسرو و تقریبا برابر با 5/4 میلی متر است. فاصله سطرها نیز به تناسب اندازه حروف تغییر میکنند. به این فاصله پایه میگویند. معمولا اندازه پایه از اندازه حروف بیشتر است تا حروف از ارتفاع با هم مماس نشوند. مثلا حروفی با پنط 16 بایستی پایه ای برابر با 18 یا 20 داشته باشد. هرچه اندازه پایه بیشتر باشد فاصله سطرها بیشتر خواهد شد.پایه سطرها نیز بر اساس محاسبه میشود.
ارنیت طراحی یک صفحه با استفاده از حروف گوناگون
آرایش یک صفحه با کلمات و عباراتی که با حروف ریز و درشت انجام میشود ارنیت نام دارد. این کار در واقع بازی با حروف است که حاصل آن یک ترکیب بندی شلوغ و در عین حال تزیینی باشکوه است که میتواند بازتاب شکلی و ظاهری مفاهیم کلمات و عبارات ترکیب شده باشد.
اینگونه صفحات معمولا بسیار شلوغ و پرتزیین است که با ترکیبهای غیر معمول سعی در جلب مخاطب و تاثیر گذاری بیش از معمول بر او دارد. در اوراق هایی که به خط لاتین حروف چینی میشوند نمونه صفحات ارنیت گاهی دیده میشود که در این حالت صفحه بیشتر به طراحی و یا پوستر شباهت پیدا میکند.
4- طراح و تصویر:
تحریک حس بصری، با استفاده از تصویر کار دشواری نیست. طرح، نقش آرم و نوشتار، بر روی اوراق یکی از عوامل مهم طراحی هستند، تمام عوامل موثر در طراحی، مانند خطوط نقوش، تصاویر اعم از عکس، یا تصویر سازی و سبک طراحی به طور مجزا و در کنار هم در ساختن تشخص مورد نظر موثرند بسیاری از اوراق با موضوع مشابه در طرحهای متفاوت از نظر فرم به کار رفته، ارائه میشوند، در این صورت مصرف کنندگان از روی طرح و نقش آنها که به نوعی نشان تبدیل شده اند آنها را میشناسند.
یک اوراق با طرحی به سبک کلاسیک و سنتی با اوراق دیگر از همان موضوع اما با طرحی مدرن و امروزی خود به خود به هویت هایی مجزا دلالت میکنند، طرح با هویت و معنی دار که هماهنگ با هویت تعریف شده آن شرکت و … انتخاب صحیح عناصر و سبک طراحی از عوامل مهم پیام رسانی به مخاطبان است. مهارتهای ابتدایی طراحی گرافیک، استفاده از نقش مایه ها، سطوح، خطوط و علائم در رنگها و فرمهای مختلف و تشخیص صحیح تعادل، تناسب و بیان عناصر در کنار هم در شکل گیری طرح روی اوراق کاربرد دارند. با بسیاری از روشهای ابتکاری و به کارگیری نقوش و عناصر قدیمی یا جدید، حتی با خطوط و سطوح ساده، طرحها قابل توجهی میتوان خلق کرد.
چاپ با کیفیت مطلوب بر روی کاغذ مناسب از عوامل موثر در ارائه یک طراحی خوب و اثر گذار جهت جلب و جذب مخاطب به شمار میآید.
5- مفهوم رنگ در آثار هنری:
رنگ یک کیفیت بصری است که به موجب آن اشیا با نمونههای مختلف در چشم انسان رویت میشوند. در واقع رنگ نام عامی است که بر اثر فعالیت شبکه چشم و نظام عصبی موجود در آن به مجود میآید. بدین ترتیب رنگ واژه ای است که به : سفید، سیاه، قرمز، سبز، آبی و بی نهایت رنگ دیگر که در طیف مرئی وجود دارد و چشم انسان قادر به تفکیک و تمایز آنها است اطلاق میشود. این محدودیت از رنگ بنفش که دارای کوتاهترین طول موج است به رنگ قرمز که بلندترین طول موج را دارد، ختم میشود (البته در مورد برخی از جانوران و حیوانات این محدودیت وجود ندارد.)
در قرن هفدهم میلادی ایساک نیوتن موفق شد به تجربه نور سفید رنگهای طیف را به دست آورد. او کشف کرد که نور سفید شامل انواع اشعه است که هرگاه با شبکیه چشم انسان به طور جداگانه اصابت کند احساس یک رنگ مجزا را به وجود خواهد آورد و اختلاط این اشعهها (امواج نور) بر روی شبکیه چشم، رنگ سفید را محسوس میسازد. بنابراین آنچه را که از طریق چشم از رنگ اشیا دریافت میکنید در واقع نوری است که از سطح آنها منعکس میشود و اساسا دیدن، نه تنها در شرایطی صورت میپذیرد که نور وجود داشته باشد بر این اساس رنگها هر چه قدر که تیره باشند نور کمتری را از خود منعکس کرده و بالعکس. وقتی نور سفید به یک جسم رنگین میتابد شی ء مورد نظر قسمتی از آن را جذب و بقیه را منعکس میکند. هر جسمی بر حسب رنگ خود نور همرنگ خویش را منعکس میسازد. به طور مثال اگر در روی کاغذ قرمز نور سفید بتابانید، کاغذ همه تشعشعات را جذب میکند به استثنای نور قرمز در صورتی که به آن نور سبز را هم اضافه کنید که کاغذ سیاه به نظر میرسد زیرا همه نورها جذب شده و نور سبز نیز فاقد قرمزی است که بازتاب گردد. بدین ترتیب هنگامی که رنگهای مکمل با ترکیباتی که دارای سه رنگ اصلی (زرد، قرمز، آبی) هستند به نسبت هایی با یکدیگر مخلوط شوند نتیجه تفریق آنها سیاه خواهد بود و در مورد نور (رنگهای طیف نوری) که جسمیت ندارند رنگ سفید حاصل ترکیب رنگها با هم خواهد شد.
یکی از قسمت هایی که نقش مهمی را در زمینه ادراک رنگها ایفا میکند ساختمان شبکیه چشم انسان میباشد. مهمترین یافته هایی شبکیه گیرندههای نوری موسوم به میلههای استوانه ای و مخروطهای پیازی شکل هستند و مخروطها که فقط در روز فعال میباشند، این امکان را فراهم میکنند تا هم رنگهای بی فام (سفید، سیاه، خاکستری) و هم رنگهای فام دار (قرمز، زرد، سبز، آبی) را مشاهده نمایند. میلههای استوانه ای بیشتر در شرایط کم نور فعال هستند و فقط دیدن رنگهای بی فام را میسر میسازند. بنابراین گیرندههای مخروطی سبب ایجاد بینایی میگردند. پس از آشنایی با مفهوم رنگ و درک چگونگی تشکیل رنگ (فیزیک نور و رنگ) به کیفیت بارز و ملموس رنگها پرداخته میشود که بکارگیری صحیح آنها در آثار هنری علاوه بر رعایت اصول، زیبایی و طراوت خاصی را به آثار میبخشند. همانطور که رنگ همانند فرم (شکل) اشیا باعث تمایز اشکال و اجسام از یکدیگر میباشد. میتواند موجوب شناسایی اشیای مختلف از حیث بو، وزن، مزه، جنسیت و … هم باشد.
علاوه بر آنها برای هنرمندان داشتن هوشیاری و حساسیت لازم در مورد رنگها ضروری است. البته باید به خاطر داشت که کیفیت رویت رنگها همواره در رابطه با طبیعت اشیاء چگونگی تابش نور (زاویه و مقدار تابش نور) و وضعیت چشم ناظر (میزان حساسیت و شناخت او از رنگ) دارد. امروزه برای همه افراد غیر ممکن است که جهان را بدون رنگ تصویر نمایند، چرا که پدیده ای است که در همه جا حضور دارد و تمام ارتباطات انسانی به کمک رنگها انجام میگیرد. به علاوه تمام دریافتهای عینی به وسیله رنگها بهتر و دقیقتر حاصل میشود. علی رغم وسعت کاربرد رنگ و حضور تاثیر آن در زندگی انسان معمولا اکثر افراد نسبت به آن توجه کافی ندارند.علت این امر میتواند وجود رنگ در همه حالات و همه لحظات زندگی باشد که برای برخی انسانهای بی تفاوت، وجود این پدیده امری عادی و تکراری است. البته وجود رنگ در طبیعت به اندازه ای ضرورت ندارد که نتوان بدون آن از زندگی محروم باشیم چنانکه افراد کور رنگ به خوبی میتوانند به زندگی خود ادامه دهند و نیازهای خود را برآورده سازند. البته کیفیت دنیای رنگی هرگز قابل مقایسه با بی رنگی نمیباشد. به منظور دستیابی به موقعیت بیشتر در احساس رنگها و آشنایی با دنیای پر رمز و راز آن باید هنگام مشاهده رنگها به تجزیه و تحلیل آن پرداخته و با بکارگیری ذکاوت و هوش خود، قواعد و قوانین ناشناخته موجود در رنگها را کشف نمود. البته شناخت زوایای مختلف رنگ امری نیست که بتوان به وسیله برخی از اصول و قوانین آن را به طور کامل فرا گرفت.
زیرا اصول و ضوابطی که به عنوان راهنما در استفاده از رنگها به کار گرفته میشود کافی و کامل نیستند. البته با افزایش شناخت و ازدیاد تجربایت حسی و انجام تمرینات مربوطه میتوان به معیارهایی برای شناخت بهتر و سپس ارزیابی آثار هنری دست یافت.
در پی این هدف باید به رنگهای اولیه، ثانویه، ثالث، رنگهای مکمل، قوانین و اصول ترکیب رنگ ها، تضاد رنگ و رنگمایه و ترکیبات و وضعیت رنگها در دایره رنگ توجه نمود و همچنین برای ارزیابی رنگها، آنها را از نظر توزیع و وسعت سطوح رنگ، شفافیت، خلوص و میزان درخشش آن و کیفیت هر رنگ را از کلیه جهات مورد توجه و بررسی قرار داد. به علاوه رنگها نقش مهمی در زندگی عاطفی و معنوی انسانها بازی میکنند، رنگها مسرت خاطر ما را افزون میسازند و بر سلامتی انسان اثر میگذارند.
معمولا نحوه بکار گیری رنگ به دو طریق صورت میگیرد:
شیوه اول اینکه نمونه سازی و رنگ آمیزی کاملا طبیعی بوده و هنرمند خود را متعهد به رنگ آمیزی طبیعی اشیا و جانوران مینماید به طور مثال همیشه خیار را سبز و پرتقال را نارنجی رنگ آمیزی مینماید (شیوه رئالیسم). در شیوه دوم رنگها متناسب با احساس هنرمند از موضوع و در ارتباط با محتوی حسی آن انتخاب و استفاده میشود. در این شیوه استفاده از رنگها از قاعده و قانون خاصی پیروی نمیکند و بکارگیری این گونه رنگها با حالات روانی و موقعیت مکانی و زمانی در ارتباط میباشد که ممکن است رنگ طبیعی اشیا و اشکال نیز رعایت نشود. علاوه بر فرم رنگ به خودی خود وسیله پر قدرتی برای بیان نیازهای درونی انسانها میباشد. نقاشی برای کودکان نمونه روشنی از استفاده رنگهای متنوع و شاد (رنگهای درجه اول) میباشد که با افزایش سن کودک رنگها میتواند با ترکیبات مختلفی (رنگهای درجه دوم) نیز مورد استفاده قرار گیرد. در کودکستان کودکان ترجیح میدهند از رنگهای گرم و تند استفاده کنند البته کودکانی که در خانه و تحت نظارت شدید قرار دارند ناخودآگاه رنگهای سرد را انتخاب مینمایند. علت اصلی این تفاوت به تحریکات درونی آنها بستگی دارد. هر رنگ از حیث روانی معنی خاصی دارد و ممکن است تحت تاثیر فرهنگهای مختلف و همچنین عوامل حسی و روحی هر ملت با یکدیگر متفاوت باشد. اکثر مردم تمایز بین رنگهای گرم (قرمز،نارنجی،زرد و …) و رنگهای سرد (سبز، آبی، بنفش و …) را میشناسند و معتقدند که از نظر روانی این رنگها با یکدیگر متفاوت میباشند. یکی از مهمترین مسائل شناخت طول موج رنگ هاست، رنگ از امواج نورانی حاصل میشود و نوع خاصی از انرژی الکترومغناطیسی میباشد. دیدگان انسان فقط قادر به مشاهده نورهای با طول موج بین 400 تا 700 میلی میکرون است.
رنگهای گرم تحریک کننده، پر جنب و جوش، شادی بخش، الهام دهنده، روشنی بخش و … هستند. در حالی که رنگهای سرد بر عکس موجب فعالیتهای انفعالی، سکون، بی حرکتی، تلقین کننده و غم و اندوه و … میباشند و در نمایش دور دستها و عمق استفاده میشود. کاندینسکی در مورد اثر گذاری رنگها بر اندام بینایی و سیستم عصبی تحقیقاتی انجام داده است. به عقیده این هنرمند اگر رنگ زرد در یک شکل هندسی قرار گرفته باشد و بطور مستقیم به آن خیره شوید موجب هیجان، ناراحتی، کوفتگی و برانگیزاننده حالتی غضبناک میشود. اگر کیفیت عینی این رنگ تشدید شود امکان دارد برای چشم و مغز غیر قابل تحمل گردد. برعکس رنگ آبی انسان را به سوی دقیق شدن و به بی نهایت سوق میدهد و هر قدر که این رنگ روشنتر باشد انعکاس موجی خود را از دست داده و به آرامش خاموش رنگ سفید میرسد.
تماشای رنگهای گرم ضربان قلب را تشدید مینماید و برای نمایش فضاهای پر هیجان کاربرد دارند. در میان رنگهای گرم، رنگ قرمز به قدرت فاقد و سریع حرکت میکند که از هر رنگ دیگر زودتر به چشم میخورد. اعضای حسی انسان موظفند که به مقایسه رنگها بپردازند. چشم ما وقتی خطی را دراز تلقی میکند که با خط دیگری که از آن کوتاهتر است مقایسه شود، اثرات رنگی نیز به همین ترتیب و در مقایسه با هم تفسیر میشوند و اثرات تیرگی، روشنی، شفافیت و خلوص و دهها ویژگی رنگی نسبت به هم و در کنار هم بررسی و ارزیابی میشوند. به عبارتی رنگها <<نسبی>> هستند.
هر گاه بخواهید اثرات و شدت رنگهای اصلی (زرد، قرمز، آبی) را که در کنار هم قرار میگیرند بکاهید بین آنها را با رنگ مشکی احاطه مینمایند و علاوه بر آنها به رنگهای فوق نیز نمود دیگری میبخشید و ارزش رنگی آنها را در کنار مشکی یا خاکستری بروز میدهید رنگ سیاه اثرات رنگها در یکدیگر را میکاهد این شیوه در تصویرسازیهای اخیر به وفور استفاده میشود. در این حالت اگر به جای مشکی از سفید استفاده کنید رنگهای فوق شفافیت خود را از دست میدهند و در صورتی که مشکی باعث ازدیاد شفافیت آنها میشود. رنگهای سیاه و سفید عناصر رنگی نیرومندی هستند که همیشه در ترکیبات رنگی میتوانند به نحو موثری عمل نمایند.
موندریان یکی از برجستگان نقاشی مدرن به کمک رنگ در خطوط پهن سیاه رنگهای دیگر را محدود کرده و هریک را با استحکام فراوانی درخشان نموده است. خطوط سیاه باعث شده تا هر رنگی جلوه حقیقی خود را داشته باشند و تحت تاثیر رنگهای جانبی قرار نگیرد. در اثر فوق احساس سادگی و وضوح در رئالیسم فرم و رنگ اصیل هندسی دیده میشود. در بین دو قطب متضاد (سفید و سیاه) خاکستریهای بیشماری وجود دارد که تشخیص خاکستریها بستگی به ورزیدگی چشم و میزان حساسیت هنرمند دارد.
خاکستری رنگی بی تفاوت و بی شخصیت است و به سرعت تحت تاثیر رنگ مخالف قرار میگیرد. هنگامی که در کنار رنگهای دیگر قرار میگیرد شخصیت و زندگی خود را بدست میآورد این انتقال از لحاظ ذهنی در چشم بیننده به وجود میآید و متعلق به خود رنگ خاکستری نیست. خاکستری را میتوان از مخلوط نمودن رنگهای مکمل نیز بدست آورد (مثل آبی و نارنجی) دلاکروا در مورد خاکستری گفته است: خاکستری مخرب نیروی رنگ هاست.
به همین دلیل اهمیت خاکستری و درجات مختلف آن در نقاشیهای چینی و ژاپنی از این رنگ فراوان استفاده میشود که این خاصیت در ریشه هنر کشورهای فوق میباشد. در هنر خوشنویسی شرق همچنین ایران نیز این خاصیت به نحوه شایسته ای نمودار است. هنگامی که در اوراق اداری بخواهید رنگهای کروماتیک (رنگین) را در کنار آکروماتیک (سیاه و سفید و خاکستری) قرار دهیم باید آنها را از حیث ارتفاع (درجه تیره و روشنی) هم اندازه به کار برد در این صورت رنگهای آکروماتیک خاصیت بی رنگی خود را از دست داده و به نظر رنگی قابل توجه این است که در رنگهای اصلی هیچ نشانی از سفید و سیاه در ترکیب خود ندارند وقتی که رنگهای فوق با سیاه یا سفید ترکیب شوند خاموش میشوند که میزان تاریکی و روشنی و خفگی آنها بستگی به میزان ترکیب آنها با سفید یا سیاه دارد.
رعایت پرسپکتیو در رنگ نیز وجود دارد که این عامل سبب میشود موضوعات مختلف را بر اساس اولویتها در پلانهای اول، دوم، سوم قرار داد به طور مثال اگر میخواهید بخشی از تصویر واضحتر از قسمتهای دیگر باشد و بهتر مطرح شود از حیث رنگ آمیزی آن را طوری رنگ نمایید که جلوتر از همه دیده شود. (رعایت ارتفاع رنگی)
در اجرای رنگ آمیزی میتوان از تضاد رنگهای سرد و گرم نیز استفاده نمود. چرا که در این نوع تضاد رنگهای گرم به جلو میآیند و رنگهای سرد عقب رونده هستند. دو عامل، قدرت رنگی هر اثری را مشخص میکند، یکی میزان درخشندگی و دیگری کمیت یا وسعت سطح رنگ استفاده میباشد که زعایت آن موجب هماهنگی در رنگ آمیزی میشود که هر رنگی که دارای روشنی و شدت نور بیشتری باشد باید در سطوح کمتری مورد استفاده قرار گیرد و بالعکس برای تشخیص شدت نور و میزان درخشندگی رنگها برخی هنرمندان مثل گوته فرمول و اعدادی را برای محاسبه بهتر و دقیقتر هر رنگ در نظر گرفته است. در یک ترکیب بندی که با این روش یا در نظر گرفتن اندازه رنگها ایجاد میشود مشاهده میشود که سطوح کوچک روشن (رنگ زرد) در میان سطوح وسیع تیره قرار گرفته است که قدرت خودنمایی بیشتری به خود گرفته است و سطوح دیگر پهنتر و عمیقتر دیده میشود. رعایت این قاعده به خصوص در تعیین درست سطوح رنگ بسیار مهم است. اندازه سطوح رنگ نباید با خطوط طراحی از قبل مشخص شود، زیرا رنگها و نسبتهای آنها در رابطه با درخشندگی و میزان درجه اشباع آنها است و تضادهای رنگی نقش مهمی را به عهده دارند. مثلا سطح رنگ زرد در روی زمینه ای روشن و کم مایه با همان زرد در روی زمینه ای تیره به طور کلی تفاوت دارد. زمینه ای تیره رنگ، سطح کوچکی رنگ میطلبد در صورتی که در زمینه رنگ نسبی آنها ناشی میشود.
در جمع بندی مطالب این بخش باید اذعان داشت که با توجه به سلیقههای مختلف سفارش دهندگان و مردم و توجه به این که هر فردی به رنگی که مورد علاقه اش میباشد توجه بیشتری دارد. باید هنرمند برای تقویت دید خود در مورد رنگها تمرینهای لازم را با کلیه رنگها انجام دهد علاوه بر آن، به عواملی که موجب ترکیب رنگها در چشم میشوند توجه نمود که این ترکیبات ناشی از خطای باصره، فاصله چشم با سطح رنگین یا به عبارتی اثرجو میباشد.
در بین فرمها و رنگها نیز روابطی را میتوان مشاهده نمود و سه شکل اصلی یعنی: مربع، مثلث و دایره را به سه رنگ اصلی قرمز، زرد و آبی و رنگهای دیگر با اشکال مختلف نشان میدهند.
مربع: با قرمز که دارای خصوصیاتی است که وزن و تاریکی قرمز با زیبایی و سختی مربع، برابری میکند.
مثلث: در حالتی که جنگجویی و حمله و تعرض را معنی میدهد و با رنگ زرد برابر و هم خاصیت است که میتوان سمبل اندیشه و تفکر نیز باشد.
دایره: با دیدن دایره به انسان حالت سستی دست میدهد در حالی که مربع احساس شدت و خشونت را به وجود میآورد دایره با حرکت نرم و صافی که دارد به عنوان سمبل روح و روان به کار میرود و سمبل خورشید و نجوم نیز میباشد. رنگی که با دایره و خصوصیات آن برابری میکند رنگ آبی است که به صورت صاف و شفاف باشد. رنگ آبی ایجاد آرامش میکند و مانند دایره عمق و فضای معنوی دارد. اگر بخواهید اشکالی برای رنگهای درجه دوم در نظر بگیریم باید برای ذوزنقه رنگ نارنجی برای سبز مثلثی که دارای اضلاع منحنی است و برای بنفش شکل بیضی ناقص را انتخاب کنید نور نه تنها عامل رویت رنگی شی ء میشود بلکه عامل نمایش حجم آن نیز هست برای این منظور اقلا 3تون مختلف لازم است که عبارتند از: تون نور، تون متوسط و تون سایه. در تون متوسط جلوه رنگهای موضعی خیلی شدید میباشد و بافت سطح نیز به بهترین وجه قابل رویت میشود، در تون نورانی رنگ شیء روشن شده در تون سایه رنگ شیء تاریک میشود. نورهای منعکسه، رنگ اجسام را نیز تغییر میدهند، مثلا اگر شیء قرمزی در روی زمینه و مجاور رنگ سفید قرار گیرد، رنگ قرمز به رنگ سفید منعکس میشود. اگر نور قرمزی به سطح سیاهی برخورد کند نوری که منعکس میشود سیاه قهوه ای است. سطوح اشیا هر چه درخشندهتر باشد نورهای منعکس شده با شدت بیشتری به چشم میخورند.
چهار مسئله اصلی که امپرسیون رنگ (احساس رنگ) را برای ما مشخص میکند بدین صورت میباشد:
- رنگ جسم
- رنگ نور
- رنگ سایه
- رنگ منعکس شده یک شیء را میتوان به صورتهای مختلفی نمایش داد. از بالا، از روبرو، از پهلو، همچنین این شیء را میتوان با خط طراحی کرد یا به حالت پرسپکتیو معرفی نمود یا اینکه حجم آن را به کمک نور و سایه نشان داد.
یکی دیگر از نکات مهم در حس رنگ، سایههای رنگی است که در فصول مختلف سال سایههای اجسام، رنگهای مختلفی را به خود میگیرند. تابش هر نور رنگی به یک شیء باعث میشود که سایه ای به رنگ مکمل در آن شیء بوجود آید. بطور مثال اگر به شیء سفید در روز نور قرمز بتابانیم سایه آن به سبز متمایل خواهد شد.
توجه به اکسپرسیون رنگ (حالت رنگ):
رنگ آبی آسمان آفتابی اثری فعال و جان بخش دارد در حالی که رنگ آبی مهتابی با انرژی آرام مقاومت را از بین میبرد و دلتنگی و رکود را با حالتی آرام به جای میگذارد قرمزی چهره دلالت بر خشم، غضب، طغیان، هیجان و تب دارد. اگر چه رنگهای آبی، سبز یا زرد به صورت خالص نشانی از بیماری ندارند اما همین رنگها اگر به صورت انسان بتابند به آن حالتی بیمارگونه میدهند. قرمزی آسمان علامت طغیان و هجوم هوای متلاطم و آسمان آبی و سبز و زرد روشن نوید آرامش و هوای باز را میدهد. گاهی اوقات سایههای زرد رنگ، نورهای بنفش- آتشی به رنگ آبی- سبز، یخ قرمز- نارنجی اکسپرسیونی از رنگها برای ما ایجاد میکند که با تجربیات ما موافق نیست.
رنگ زرد که روشنترین رنگها است در کنار سبز زرد تقویت شده، رنگهای بهاری هستند. رنگهای زرد روشن، صورتی و بنفش کمرنگ جلوه شکوفههای بهاری را مینمایاند. بهار نوید دهنده کمال و آغاز رشد طبیعت است. رنگهای بهاری تضاد شدیدی با رنگهای پائیزی دارند. ظبیعت در تابستان به طرف اعلای فراوانی فرم و رنگ میرود و به نهایت درجه غلظت و پررنگی و شکل پذیری میرسد. تابستان تکامل رنگها و کنتراست شدید رنگهای اصلی و مکمل را نشان میدهد. زمستان فصل تحرک قدرتهای درونی زمین است در پاییز سبزی گیاهان مرده و خاموش و به صورت رنگهای قهوه ای تیره با بنفش در میآیند.
ترکیب بندی (نقش رنگ در ترکیب بندی):
بدین معنی است که دو یا چند رنگ را به نحوی خاص در کنار هم و در داخل کادر قرار بدهید که دارای نظمی خاص بوده و مفهوم نهایی را القا نمایند.
انتخاب رنگ مایهها و نسبت و حالات آنها، محل استقرار و جهت آنها رابطه رنگها با هم و بالاخره هر یک از هفت تضاد رنگ ها، عوامل موثر و مسلم برای ایجاد کمپوزیسیون رنگ هستند.
برای ایجاد کمپوزیسیون خوب باید موقعیت و تناسب هر رنگی در رابطه با رنگهای دیگر، که آن را احاطه کرده اند و یا با آن توام هستند، سنجیده شود این نکته یکی از اصول مهم برای تعیین اثر و نمود هرکدام از رنگها هست.
یک رنگ باید همواره با توجه به رنگهای اطرافش در نظر گرفته شود. کیفیت و کمیت رنگها نیز از عوامل موثر و همچنین نحوه استقرار و جای دادن رنگها در ترکیب بندی خوب فوق العاده اهمیت دارند.
حرکات افقی:
دلالت بر وزن فاصله و وسعت و پهنا دارد.
حرکات عمودی:
دارای تضاد شدید با جهت افقی و دلالت بر سبکی و ارتفاع و عمق دارد.
تجمع دو حرکت افقی و عمودی مفهوم سطح را نشان میدهد که دارای ارزش تعادل و استحکام است. هرگاه جهتهای عمودی و افقی همدیگر را قطع کنند اثر آنها بسیار شدیدتر میشود.
حرکات مورب:
این گونه جهتها ایجاد حرکت میکند و نظر انسان را به سوی عمق اثر هدایت میکند. فرمهای مدور که از دایره مشتق میشوند دارای اثر تمرکز هستند و در عین حال ایجاد حرکت میکنند. دو یا چند رنگ که در یک مسیر قرار میگیرند میتوانند ایجاد حرکت کنند. نظم تابلو علاوه بر کمک فرمهای هماهنگ به کمک گروه و رنگهای تاریک و روشن – سرد و گرم نیز فراهم میشود. حالت قرار گرفتن رنگها و پخش آنها با توجه به تضادهای مختلف رنگ مایهها از شرایط ضروری و اولیه یک ترکیب بندی خوب است. از همه نکات مهمتر جهت و حرکت فرمهای موجود در یک ترکیب بندی است که در عین تنوع با به وجود آوردن رابطه بین یکایک آنها، کمپوزیسیون دارای ارزش خاص خواهد شد. زمانی که از رنگ مایهها به صورت سطوح کوچک یا وسیع استفاده شود، رنگها میتوانند در شرایط خاص قدرت شدیدتری بیابند.
نقش رنگ:
در اکثر اوراق پر تیراژ دنیا با رنگ مشکی بر روی کاغذ کاهی نازک و به کثرت روی کاغذ سفید چاپ میشوند. تعداد زیاد نسخههای یک اوراق و بالا بودن هزینههای چاپ و در عین حال یک بار مصرف شدن اوراق موجب میشود تا صاحبان اوراقها کمتر به استفاده از رنگهای دیگر به جز مشکی در چاپ اوراق خود باشند. گاهی که به کارگیری رنگ دوم ضرورت مییابد، از رنگ برای چاپ بعضی مطالب و کادر بعضی از مفاهیم مهم استفاده میشود. رنگ قرمز دارای طول موج زیاد و موثر بر انسان است. اکثر مردم به این رنگ بیش از دیگر رنگها حساس هستند. لذا در هر کجا که این رنگ به چشم میخورد سریعا جلب توجه کرده و نگاه انسان را به سمت خود میکشد. همین ویژگی رنگ قرمز و رنگهای نزدیک به آن مانند نارنجی و یا پرتقالی که از خانواده رنگهای گرم هستند، باعث میشود تا مطبوعات و اوراقها این رنگها را در مورد لزوم به عنوان رنگ دوم به کار گیرند.
به کارگیری رنگ دوم علاوه رنگهای گرم، از دیگر رنگها نیز صورت میگیرد.
رنگهای سرد و رنگهای ترکیبی خنثی (خاکستری) نیز بعضا مورد استفاده قرار میگیرند. در جاهایی که لازم است فضایی ملایم و آرام داشته باشید میتوان از رنگهای آبی و هم خانواده آن بهره مند شد. در هر حال رنگی که به عنوان رنگ دوم در اوراقها استفاده میشود، معمولا برای تاثیر گذاری ویژه ای است که با صلاحدید اوراق به کار گرفته شود.
گاهی نیز علاوه بر رنگ اول، از رنگ دوم نیز برای زیباتر شدن تصویر استفاده میشود. در این حال تصویر با دو رنگ چاپ میشود که اصطلاحا به آن دو تن میگویند.
هم اکنون با پیشرفت سریع تکنولوژی صفحه آرایی و چاپ امکان استفاده بیشتر از رنگ برای اکثر اوراقها فراهم شده و تعدادی از آنها از چاپ تمام رنگی نیز بهره میگیرند. البته چاپ چهار رنگ اوراق هزینه هایی دارد که گردانندگان اوراق ها، آن هزینهها را تامین میکنند. از طرف دیگر رنگین شدن اوراق باعث میشود استقبال مردم از آن بیشتر شود و همین امر موجب فروش و درآمد افزونتر میگردد که میتواند پاسخگوی هزینههای جاری سفارش دهنده جنبه تبلیغاتی اوراق داشته باشد.
با ملاحظه و مقایسه نمونه هایی از اوراقهای تک رنگ، دو رنگ و چهار رنگ میتوانید به تاثیر بصری و ایجاد جذابیت و زیبایی حضور رنگ پی ببرید.
طراحی اوراق سیاه و سفید:
همان گونه که قبلا گفته شد، در اوراقها یکی از راههای تامین هزینه اوراق است. به همین دلیل گردانندگان اوراق سعی میکنند آنها را تک رنگ چاپ کنند. اغلب دیده میشود که حدود نصق صفحه یک اوراق را ایجاد میکند. به همین دلیل نیز طراحان زیادی مشغول به طراحی برای اوراقها هستند. هر اوراق معمولا با ویژگیها و امکاناتی که در اوراق درج میشود، به چاپ میرسد. مثلا در یک اوراق سیاه و سفید، آرم نیز با همان رنگ چاپ میشوند اما در مواقعی نیز موسسه با پرداخت هزینه بیشتر علاقمند است که آن را در دو رنگ چاپ کنند.
در طراحی اوراق تک رنگ تلاش و کوشش طراح بایستی بیشتر شود تا بتواند با محدودیت رنگی که دارد، طراحی جذاب و گیرا تهیه کند. در این گونه موارد طراحان با استفاده از تضاد سیاه و سفید و اختصاص دادن فضای سفید بیشتر و یا بهره گیری از علائم و نشانهای ویژه، طرح خود را جذابتر میکنند که میتوانید نمونههای آنها را در اوراق ملاحظه کنید.
طراحی اوراق نوعی صفحه آرایی محسوب میشود که بایستی مجموعه عناصر تشکیل دهنده آن در یک ترکیب بندی پرجاذبه گرد هم جمع شوند. تیتر، آرم، مطلب، تصویر و نشانها و علائم دیگر باید هرکدام در جای خود قرار گرفته و ایفای نقش کنند تا موضوع و یا کالای معرفی شده به سرعت و به خوبی شناخته شود.
لذا رعایت اصول پایه ارتباط تصویری و مسائل زیبا شناسانه در طراحی آن نیز ضروری است.
مشخصات یک اوراق عبارتند از:
- جذابیت (در بین طرح ها، رنگ ها، نوشته ها، سریعا خودنمایی کند.)
- مطالب آن خوانا و سریع الانتقال باشد.
- موضوع آن به سادگی فهمیده شود.
- عنوان یا تیتر آن جاذبه لازم را برای پیگیری دیگر اطلاعات داشته باشد.
استفاده از رنگ جهت تزئین صفحه در اوراق
در یک صفحه از اوراق میتوان از عنصر رنگ دوم و یا چهار رنگ برای رنگین کردن تیترها و تصاویر، کادرها و حاشیههای تزئینی بهره گرفت. البته به ندرت مشاهده شده که در اوراق از عناصر صرفا تزئینی اعم از ساده و رنگی استفاده شود. البته از خطوط و باندهای ترامه و رنگی برای تفکیک مطالب و برجسته کردن آنها استفاده میشود که در عین حال به زیبایی صفحه هم میافزاید.
بجز این در بعضی از موارد از علائم و نشانهها نیز برای تفکیک و تشخیص دادن به مطالب استفاده میشود. گاهی برای جدا شدن یک مطلب و برجسته شدن آن، صفحه زیر آن را در چهار رنگ چاپ میکنند که هم در ترکیب بندی صفحه اثر میگذارد و هم اینکه باعث زینت صفحه میشود.
6- دریافت حسی و ارتباط بصری (هدایت چشم):
معنا، در پیامهای بصری فقط نتیجه جمع شدن تاثیرات حاصل از ترکیب عناصر اولیه نیست، بلکه چگونگی آن تا حدود زیادی به دستگاه حسی خاصی که در تمام انسانها به طور یکسان عمل میکند نیز بستگی دارد به عبارتی ساده تر، وقتی طرحی را به وسیله رنگ ها، شکل ها، خطوط، بافتها و اندازه هایی به وجود میآورید و آنها را در کار به یکدیگر مربوط میسازید این کار در واقع کومپوزسیونی است که طراح به وسیله آن میخواسته منظور خود را بیان کند. ولی عمل دیدن مرحله مستقل دیگری در ارتباط بصری است. دیدن، جریان وارد شدن خبر به دستگاه عصبی است که از طریق حس شدن نور به وسیلهی چشمها صورت میپذیرد. این کار کم و بیش برای همه عادی و یکسان است و اگر چنین نبود مردم قادر نبودند دربارهی معنای پدیدههای بصری اشتراک نظر داشته باشند.
این دو گام مستقل از یکدیگر، یعنی طرح کردن و دیدن در عین حال، هم از نظر معنا به طور کلی و هم در مواردی که منظور مشخصی از یک پیام وجود دارد به یکدیگر وابسته اند. تا اینجا به دو نوع معنا در پیام اشاره کردید یکی معنا و حال و هوای کلی یک بصری و دیگری معنای خاص و مشخص موجود در آن، ولی بین این دو نوع معنا نوع دیگری از معنای بصری نیز وجود دارد و آن معنا از نظر کار ویژهی آن است، کار ویژه ای که اشیاء به خاطر آن طرح و ساخته شده اند تا به رفع برخی نیازمندیها بپردازند. ظاهرا به نظر میرسد که پیام نهفته در این نوع اشیا نسبت به موارد استفادهی آنها جنبهی ناچیز و فرعی دارد، ولی در حقیقت اغلب خلاف آن مشاهده میشود زیرا بسیار اتفاق میافتد که اشیایی نظیر لباس، خانه، بناهای عمومی و حتی آثاری که به وسیلهی صنعتگران غیر حرفه ای به وجود آمده است میتوانند مطالب زیادی دربارهی شخصیت کسانی که آنها را طرح کرده اند و یا انتخاب نموده اند، حکایت کنند و از این روست که یک فرهنگ خاص را از طریق مطالعه و بررسی جهان ساخته و پرداختهی دست این صنعتگران، ابزار آلات و آثار هنری آنها درک میکنید.
عمل دیدن، واکنشی در مقابل نور است. مهمترین عنصر ضروری برای این نوع تجربه و حس، وجود رنگمایه یا تونالیته است. کلیه عناصر بصری دیگر به وسیلهی نور بر ما مکشوف میشوند و در نتیجه آنها، در مقایسه با عنصر رنگ مایه، در درجات بعدی اهمیت قرار دارند. منظور از تونالیته یا رنگمایه میزان وجود یا فقدان نور است. وجود تمام مصنوعات بشر و یا اشیای محیط اطرافش به وسیله نور بر او آشکار میشود.
عناصر دیگر بصری پس از تونالیته یا رنگمایه عبارتند از: خط، رنگ، شکل، جهت، بافت، مقیاس، بعد و حرکت، تعیین آنکه در یک اثر بصری کدام عنصر بر دیگری غالب است بستگی به ماهیت و نوع آن دارد، خواه طراحی شده باشد خواه به طور طبیعی وجود داشته باشد. برای مثال اگر گفته شود نقاشی در درجهی اول اثری است که در آن رنگمایه و سپس شکل و جهت همراه با بافت و رنگ و احتمالا بعد و حرکت به صورت مجاز در آن به کار رفته تعریف بسیار ناقصی خواهد بود. زیرا این تصویر به هیچ وجه بیانگر توان و نیروی بالقوهی بصری که در نقاش وجود دارد نیست. انواع مختلفی که یک عبارت بصری میتواند به خود بگیرد تا آن را نقاشی نامید بی نهایت زیاد است. انتخاب یکی از این انواع بستگی به آن چیزی دارد که در ذهن هنرمند است و میخواهد آن را بیان کند. او بر بعضی از عناصر نسبت به دیگران تاکید بیشتری میکند و تکنیک یا فنی را مطابق برنامه ای خاص انتخاب میکند و بدین وسیله معنای مورد نظرش را مییابد.
نتیجه نهایی این کار همان عبارت و بیانی است که هنرمند حقیقتا آن را میجسته است. ولی معنای یک عبارت بصری بستگی به واکنش تماشاگر نیز دارد، زیرا تماشاگر نیز از طریق برخی داروهای ذهنی خود به تعبیر و تفسیر آن عبارت میپردازد و آن را تا حدودی دستخوش تغییر قرار میدهد. تنها عاملی که نزد هنرمند و تماشاگر و در واقع نزد همگان یکسان است، حس باصره میباشد که عبارت است از اجزای فیزیولوژیک و روانی سلسله اعصاب و نحوهی کار آنها و دستگاه حساسی که بدان وسیله میبینند.
روان شناسی گشتالت در زمینه دریافتهای حسی، تحقیقات و بررسیهای ارزنده ای انجام داده است که در نتیجهی آن اطلاعات نسبتا زیادی دربارهی نقوش بصری و اهمیت آن گرد آمده و نیز دربارهی نحوهی دیدن و چگونگی سازمان یابی و بیان اخبار بصری به وسیلهی انسان کشفیاتی حاصل شده است. عوامل فیزیکی و روانی در این دارای کیفیت نسبی هستند و نباید آن را جزمی تصور کرد. هرنقش بصری دارای کیفیتی پر تحرک و فعال است که برای تعریف آن از نظر عقلی یا عاطفی و یا مکانیکی، صرفا به عواملی نظیر اندازه یا جهت یا شکل نمیتوان اکتفا کرد. عناصری که نام آنها یاد شد، محرک هایی هستند که به خودی خود فاقد هرگونه تحرکی هستند ولی نیروهای فیزیکی و روانی که به واسطهی آنها برانگیخته میشود، تمام فضاهایی را که در آن قرار گرفته اند دگرگون میکند و به طورکلی باعث به وجود آمدن حالت تعادل یا عدم تعادل میشود.
دریافت و برداشت ما از یک طرح یا شیء موجود در محیط ناشی از مجموع این عوامل است. دیدنیها پدیده هایی صرفا خارج از ما و تصادفی نیستند، بلکه آنها به منزله تجربیات و وقایعی برای حس باصرهی ما هستند و دارای یک تمامیت اند که نتیجهی اتحاد و تشکل پاره ای از کنشها و واکنشهای بیرونی و درونی میباشند.
عناصری که در دستور و قواعد بصری باید بدان آگاهی داشت انتزاعی هستند ولی به هر حال میتوان خصوصیت کلی آنها را تعریف کرد. معنا در یک بینا انتزاعی بسیار فشرده است و تعقل از راه میانبر به مقصد میرساند و چون به طور مستقیم با عواطف و احساسات تماس پیدا میکند، معنا را به صورت موجز و متراکم از بخش آگاه ذهن مستقیما به ناخودآگاه میبرد.
یک خبر بصری به دو صورت میتواند حاوی معنا باشد. یکی از راه معنای خاصی که در سمبلها یا رمزهاست و دیگر از طریق تجربیات یکسان و مشترک از محیط اطراف که باعث تداعی معانی از یک خبر بصری میشود. برای بررسی کردن منظورمان از تجربیات مشترک، چند مثال از برخی کیفیات که همه از نظر بصری با آن آشنا هستید و میتوانید آن را تشخیص دهید مفید است؛ بالا، پایین آسمان آبی، درختان قائم، ماسههای ریز، آتش قرمز- نارنجی- زرد، و امثال اینها. بنابراین خواه ما نسبت به این موضوع آگاهی داشته و خواه نداشته باشید، کم و بیش واکنشی یکسان نسبت به معانی آنها از خود نشان میدهید.
در ترکیب بندی یک اثر گرافیکی به ویژه در اوراق اداری افزون بر ایجاد هویت و تشخیص قابل درک برای مخاطبان و به وجود آوردن یک اثر خلاق و چشمگیر بسیار مهم است که ایدهی طراح و اطلاعات تصویری و مکتوب، چگونه و طی چه مراحلی به مخاطبان ارائه شود و بیننده عناصری را نسبت به اجزای دیگر زودتر و با دقت بیشتری ببیند. بسیار اهمیت دارد بدانید کدام عناصر موجب جلب نظر مشتری در رقابت با دیگران خواهد شد و غالبا چگونه بازشناسی میشود و کیفیت و کمیت موضوع از چه طریقی درک میگردد. با کدام یک از عناصر در تصمیم گیری برای انتخاب نقش بیشتری دارد.
فرم و طرح اوراق، لوگو و نوشتههای دیگر از قبیل شعار تبلیغاتی (کمتر در اوراق وجود دارد)، رنگ، بافت و جنسیت، عواملی مانند خطوط، نقوش، عکس، تصویر سازی و دهها مورد مشابه دیگر هر یک در شکل گیری طراحی اوراق اهمیت خاص خود را دارند اما در هر عناصری نظیر لوگو، فرم یا رنگ وجود دارند که بلافاصله ایده درک شده و موجب جلب نظر مخاطبین میشود.
7- ترکیب بندی:
راهنماییهای دستوری برای سواد بصری مهمترین گام در حل یک مسئله بصری، کومپوزیسیون یا ترکیب بندی آن است. رسیدن به معنای مورد نظر در یک عبارت تصویری بستگی زیادی به نوع ترکیب بندی آن دارد. علاوه بر آن ترکیب بندی یک اثر در جلب توجه بیننده، نیز نقش بسیار مهمی را ایفا میکند. کسی که میخواهد از راه تصویر با دیگران ارتباط برقرار سازد، در این مرحلهی بسیار حیاتی از کارش بیش از هر مرحلهی دیگری میتواند و باید بر کارش احاطه و نظارت کامل داشته باشد، زیرا او برای القای منظورش از بهترین موقعیت برخوردار است. ولی همانطور که بیش از این اشاره شد در شیوهی ارتباط بصری نمیتوان چند ساخت محدود و معین تجویز کرد پس چگونه میتوان با اطمینان خاطر در این زمینه نظارت و سلطهی خود را بر کار اعمال کرد تا بتوان سازنده و بیان کنندهی عبارتی باشید که همه قادر به فهم آنها باشند؟
نحو در دستور زبان عبارت است از روش استفاده از کلمات با ترتیبی درست در جمله و قواعد آن به روشنی تعریف شده است و فهم آن فقط نیازمند اندکی هوش و دقت است. ولی این نوع قواعد در آموزش بصری فقط به ما ترتیب به کار بردن درست اجزای تصویر را نشان میدهد و مسئله چگونگی برخورد ما به جریان کلی ترکیب بندی باقی میماند. این برخورد و نگرش باید با دقت و علم به این موضوع باشد که تصمیمات ما در این زمینه تاثیر بسیار مهمی بر نتیجهی نهایی کار خواهد گذاشت. در اینجا از قواعد جزمی و مطلق خبری نیست ولی با این وصف دربارهی نتایج کار جمع آوری و سازمان دهی اجزای مختلف بصری در یک کار و تاثیر آن بر محتوای کار اطلاعات نسبتا زیادی در دست است. بسیاری از راهنماییها برای فهم محتوای شکلهای بصری نتیجهی تحقیقاتی بوده که دربارهی جریان و نحوهی کار حواس انسان صورت گرفته است.
ترکیب بندی یا نحوه کنار هم قرارگیری عناصر مختلف نقش به سزایی در اثر بخشی آن عناصر به عهده دارد. عناصر و اجزاء در کنار هم معنی واقعی خود را پیدا میکنند. پس از انتخاب عناصر مانند فرم و ساختار، رنگ و بافت و جنسیت لوگو، نقوش و آرم … مهمترین مسئله فرا روی طراحان این است که چگونه این عناصر را در کنار هم قرار دهند و با هم در آمیزند تا ضمن ایجاد زیبایی، هویت مطلوبی که برای موضوع در نظر گرفته شده به بینندگان القا گردد. دقت نظر طراح، هوشیاری و تجربه او و تیمی که ممکن است به او یاری رسانند تا تصمیم بگیرد که به چه نحوی عناصر مختلف طراحی، کنار هم قرار گیرند یا به عبارتی ترکیب بندی شوند، نقش تعیین کننده ای در میزان تاثیر بر مخاطبان و موفقیت اوراق اداری (کارت ویزیت، سربرگ، پاکت نامه) خواهد داشت.
صفحه آرایی – ترکیب بندی
مهمترین گام در ارائه یک اثر زیبا و هنری چگونگی چیدن عناصر (تصویر و متنی) به اصطلاح صفحه آرایی و ترکیب آنها با هم میباشد. علاوه بر آن ترکیب بندی یک اثر در جلب توجه بیننده نقش بسیار مهمی را ایفا مینماید. یک گرافیست خوب در آثار خود باید با چیدن عناصر اعم از حروف، تصویر و سایر عناصر بتواند مجموعه ای را به وجود بیاورد که رسیدن به معنای مورد نظر را آسان ساخته و ذهن بیننده را آشفته نسازد و برای وی قابل درک باشد.
علاوه بر آن زیبا و دوست داشتنی و اصولی نیز باشد. این برخورد و نگرش (صفحه آرایی) باید با دقت و علم به موضوع باشد در این ارتباط از قواعد مطلق خبری نیست ولی با این اوصاف دربارهی نتیجهی کار نهایی و سازماندهی اجزای مختلف بصری در یک کار و تاثیر آن بر محتوای کار اطلاعات نسبتا زیادی لازم است.بسیاری از آن اطلاعات برای فهم محتوی شکلهای بصری نتیجه تحقیقات و تجربیاتی بوده است که درباره نحوه کار حواس انسان توسط هنرمندان از ابتدا تاکنون صورت گرفته است.
توازن صفحه آرایی
صفحه آرایی به عنوان فن ایجاد تعادل و توازن در آثار هنری نقش اساسی و مهم دارد. از این جهت که کلیه عناصر متعدد وقتی به شکل هماهنگ در کنار هم قرار میگیرند به نظر زیبا و چشم نواز میرسند و علاوه بر آن عناصر فوق ضمن ایجاد تعادل در یکدیگر نیز تاثیر گذار هستند. صفحه آرایی فقط چیدن و در کنار هم گذاشتن عکس و متن تایپ شده با نظم معین نیست چرا که همواره زیبایی با منطقی و علمی بودن آن در یک جهت نمیباشد. صفحه آرایی و ترکیب بندی خوب باید در بیان عمق موضوع و درک بهتر محتوا مفید و موثر باشد.
حروف صفحه آرایی
برای یک صفحه آرایی خوب باید هنرمند از بهترین ابزارها و بهترین عناصر بصری در صفحه خود سود جوید وقتی صحبت از نوع حروف است باید از بین حروف مختلف (به اصطلاح نامزدهای مختلف) بهترین را انتخاب کرد و بکار گرفت. همچنین شکل حروف، اندازه و تضاد موجود میان عناصر نوشتاری باید کاملا متناسب و مناسب با عکس و طرح و در جهت تکمیل همدیگر به کار گرفته شوند.
در صفحه آرایی وحدت و انسجام خیلی مهم است. اتصال یا امتداد یک خط منحنی یا مستقیم به هریک از موضوعاتی که در یک صفحه قرار دارند میتواند چشم مخاطب را طبق نظر و هدف صفحه آرا در تمام جهات صفحه به چرخش در آورده و با ایجاد تنوع در چیدن حروف با فرمهای مختلف از یکنواختی بکاهد. در یک صفحه آرایی خوب باید از وجود فضاهای خالی بدون استفاده پرهیز شود. علاوه بر آن با کنترل فضاهای منفی میتوان به وحدت و انسجام میان سفیدی و سیاهی رسید.
صفحه آرایی به شیوههای مختلف متقارن و غیر متقارن انجام میشود که هرکدام در جای خود حائز اهمیت است. رعایت اندازه و تناسب و کنترل نقاط حساس صفحه و چیدن عناصر اصلی در نقطه طلایی که بر اساس اصول ریاضی و محاسبات آن حائز اهمیت میباشد.
ترکیب صفحه آرایی
اصلیترین و ابتداییترین کار صفحه آرا شناسایی آن نقاط و تقسیم بندی صفحه به سطوحی است که در کنار هم قرار گرفته و مجموعه هماهنگی را به وجود میآورند. وقتی طراحی را بوسیله رنگها ، شکل ها، خطوط، بافت ها، اندازه هایی به وجود میآوریم و آنها را در کارمان به یکدیگر مربوط میسازیم این کار در واقع کمپوزیسیونی است که طراح بوسیله آن میخواهد منظور خود را بیان کند.
ترکیب یک اثر تصویری نقش بسیار پر اهمیتی در ایجاد زیبایی هنری آن دارد. به عبارت دیگر، یکی از عوامل مهم زیبایی در یک کار هنری کمپوزیسیون آن است. البته باید توجه داشت که برای ایجاد یک ترکیب خوب بصری، قانون و فرمول مشخص و قاطعی نمیتوان ارائه داد. در واقع این مسئله بستگی به طرز دید و اندیشه هر هنرمند دارد ولی میتوان به بعضی اصول و نکاتی که باعث بیشتر یک ترکیب بصری میشود اشاره کرد: مهمترین عامل فیزیکی و فیزیولوژیکی بر حواس بشر نیاز او به تعادل است. تعادل وضعیتی مقابل واژگونی است.
تعادل یک کمپوزیسیون، شبیه در یک تراز است.
به این معنا که وقتی تعادل در یک صفحه به وجود میآید که کلیه عناصر موجود در صفحه یا کادر در تمام سطوح صفحه به گونه ای تقسیم شوند و قرار گیرند که چشم بیننده همه آنها را با هم با هم ببیند و به راحتی در کل صفحه گردش کند. به عبارت دیگر اگر تمام یا بیشتر عناصر در یک طرف صفحه جمع شوند و طرف دیگر خالی بماند، این صفحه دارای تعادل نیست و یا مثلا در طراحی کارت ویزیت یا سربرگ و پاکت نامه فرض کنیم سطوح رنگی بیشتر در یک طرف باشند و سطوح غیر رنگی در اطراف دیگر، باز این صفحه از نظر بصری متعادل نسیت.
گاه طراحی یک ست ممکن است به گونه ای باشد که مثلا در کارت ویزیت عناصر بصری در یک نقطه به طرز زیبایی روی هم نشسته اند و ترکیب جالبی را به وجود آورده اند و طرف دیگر صفحه خالی مانده که طراح میتواند در طرف خالی صفحه حروف و نوشته یا به گونه ای در آورد که با عناصری که در یک نقطه جمع شده اند نوعی تعادل حسی ایجاد کند.
در مورد دو میتوان این مسئله را مطرح کرد که هر عنصر یا شکل دارای نیرویی است که در صفحه میتواند خودنمایی کند و زمانی که چند عنصر یا شکل در یک کمپوزیسیون در کنار هم قرار میگیرند، نیروهای مختلف آنها با یکدیگر برخورد میکند و ترکیبی را به وجود میآورند برای آنکه این ترکیب از یک تعادل و توازن خوب و جالبی برخوردار باشد باید این عناصر و شکلها را به گونه ای کنار هم قرار دهیم که از نظر بعدی دارای نیروهای مساوی و یا متعادل باشد.
در مورد سوم نیز میتوان گفت که تمام شکلها در طبیعت بر یک زمینه قرار دارد. به عبارت ساده تر، کلیه اشکال خارج از فضای اطراف خودشان نیستند و هر شکلی در زمینه اطراف خود قرار دارند. شکلهای اصلی فضاهای پر هستند و شکلهای زمینه، فضاهای خالی را تشکیل میدهند.
در این مبحث لازم شد به این نکته اشاره کنیم که هرچند حتما باید نکات فوق برای طراحی یک ست اداری را رعایت کرد و در این شکی نیست ولی این را هم میتوان گفت که یک طراح یا گرافیست وقتی وارد بازار کار میشود ممکن است با هر نوع مشتری سر و کار داشته باشد. هرکدام از آنها دارای یک تفکر و طرز فکر و اندیشه برای تحلیل کار خود دارند و در آخر کار خود را بررسی میکنند که اگر اتودها تایید شد طراح میتواند آن را اجرا کند این امکان وجود دارد که هر اتودهایی که طراح به مشتری نشان میدهد آنچنان که باید و شاید مورد قبول مشتری نیست و ممکن است ابهاماتی را برای او به وجود بیاورد هر چند که این تودهها از نظر ما تاکید شده هستند چون طبق قوانین و با در نظر گرفتن سواد بصری طراحی و از هر نظر بررسی شده اند. یک طراح و گرافیست خوب و موفق نباید هیچگاه ایده و نظر خود را به زور به مشتری تحمیل کند زیرا در چنین مواقعی ممکن است مشتری ناراحت شده و متوجه منظور طراح نشود و نهایتا کار را به دیگری واگذار کند و در واقع در بازار کار ممکن است طراح فرصت کاری خوبی را با سهل انگاری از دست بدهد.
یک طراح باید بداند چگونه و با چه لحنی با مشتری برخورد کند. مشتری که هیچ تخصصی از رشته گرافیک ندارد و کلمه کمپوزیسیون تا بحال به گوشش نخورده وقتی که طراح از اصطلاحات گرافیکی کار خود را برای او توضیح میدهد هر چند این اصطلاحات برای طراح شناخته شده و عادی میباشند مسلما این مشتری متوجه منظور او نخواهد شد. طراح باید بداند که با این قبیل مشتریها چگونه باید برخورد کرد. این بدان معنا نیست که تخصص طراحی خود را به دست مشتری ناشی بسپاریم و او هرچه گفت ما انجام دهیم بلکه ما باید با اصول و منطق مشتری را با روال کار آشنا کنیم و ترکیب بندی را ایجاد کنیم که واقع به نوعی از تکنیک هایی در کار استفاده کنیم که هر عامه پسند باشد که نهایتا میتوانیم یک ایده هنری و مورد پسند مشتری و عموم را ارائه دهیم.
رنگی یا سیاه و سفید: یکی از مهمترین کیفیات بارز رنگ کیفیت بیانی آن است که جنبههای کاربردی رنگ مخصوصا در ارتباطات تصویری به این خصیصه ارتباط دارد.
حالا نوبت رنگ است. یعنی جالبترین ویژگی هر موضوعی که میتواند الگویی انتخابی برای طراحی یک ست اداری با ترکیب بندی مناسب باشد. برای مثال رنگ سبز میتواند بسیار شدید و بی روح یا بسیار جاندار و با احساس مشاهده گردد. میتواند عامل حرکت یا بیان کننده بیماری و پوسیدگی باشد. از طرف دیگر میتواند بیانگر صلح و آرامش و با طبیعت و روستا و طریقه سالم زندگی در پیوند باشد. البته صحبت از معقوله رنگ دلیل بر این نیست که فضای ست اوراق یا فضای طراحی آن حتما سرشار از رنگهای متنوع باشد به عنوان مثال استفاده از یک رنگ تند از خانواده رنگ گرمی چون قرمز که تمام پس زمینه یک سربرگ را پوشانیده است و نوشتهها به صورت فانتزی قرار گرفته و به طوری که از یک امر یا روح تصویری در یک اصطلاح مدرن استفاده شده است. اما میتوان این احساس را درک کرد که خوانایی یک نامه طولانی در روی چنین رنگی مشکل و خسته کننده است. البته گاهی طراحی ست با استفاده از کمترین رنگ یا به صورت دو رنگ و یا به صورت سفید و سیاه و رنگمایههای خاکستری ترکیب بسیار زیبا و جالبی را در آن ایجاد کرده است. (البته بستگی به موضوع دارد) میتوان در کار طراحی با صراحت بیان کرد که کارها به صورت سلیقه ای میباشند و هر طراح و گرافیست کار را به شیوه خاص خود و تصورات و استنباطی که از موضوع مورد نظر دارد طراحی را شروع میکند.
زمانی که یک کار چاپی به ما واگذار میشود باید همه جوانب را در نظر گرفت موضوع و پیام موضوع که حرف اول را میزند و باید در این مورد حساب شده عمل کرد تا بتوان از عهده کار و مسئولیتی که بر دوش است به صورت حرفه ای با رضایت مشتری در آمد.
وقتی سفارش را گرفتیم باید بدانیم و بیاندیشیم که چه کاری را، برای چه و به چه منظور انجام میدهیم. یا اینکه سفارشی که گرفته ایم رنگی است یا سیاه و سفید؟ اگر رنگی است قرار است دو رنگ چاپ شود یا چهار رنگ؟ رنگهای گرم در آن استفاده شود یا سرد یا تلفیقی از این دو. مثلا برای طراحی ست اوراق تجاری خرید و فروش یخچال و فریزر استفاده از رنگ هایی از خانواده سرد و درجاتی از تونالیته آبی و از این قبیل برای طراحی این ست بسیار مناسب است چرا که با نگاه بر آن احساس خنکی به ما دست میدهد یا برای ست تجاری فروش شومینه و گاز و مشعل استفاده از رنگی از خانواده رنگ گرم مناسب میباشد چرا که شور و حال گرما در آن احساس میشود و برای طراحی ست اوراق برای محیطی فرهنگی و عملی چون کودکستان استفاده از رنگهای شاد و جذاب که به نوعی با روحیه شاداب و پر هیجان بچههای این گروه سنی هماهنگی دارد نیز مناسب میباشد.
استفاده از کتابچه رنگهای CMYK : شما پشت کامپیوتر نشسته اید و رنگهای مختلف را روی طرح مورد نظرتان میگذارید و یکی را با حال و هوای کار خود مناسب میبینید. همه کارها انجام میشود و طرح به تایید کارفرما میرسد اما کار چاپ شده با آنچه بر روی صفحه مانیتور دیده اید، شده است. برای رفع این مشکل و اشراف داشتن به رنگهای مورد استفاده در طرح خود، بهتر است از کتابچه رنگهای CMYK استفاده نمایید. در این کتابچه که در بازار یافت میشود رنگهای مختلف با درصد ترامهای بکار رفته در آنها نمایش داده شده است. به عبارت دیگر میتوان رنگ مورد نظر را در کتاب یافته و درصد رنگهای آن را در کار خود وارد کنید. دقت کنید که آنچه روی مانیتور میبینید با آنچه در کتاب چاپ شده است کمی متفاوت خواهد بود و درست به همین خاطر است که استفاده از کتابچه رنگهای CMYK در رسیدن به خواستهها و رنگی که میخواهیم در کارمان به کار ببریم میتواند مفید باشد. انتخاب رنگ در کار طراحی به واسطه نرم افزارهای موجود چنان ساده شده است که گاهی طراح بدون در نظر گرفتن نکات منفی اقدام به انتخاب رنگ مورد نظر خود میکند، به عبارت دیگر با توجه به دید و شناخت خود از رنگ ها، از پاکت رنگ یکی را انتخاب میکند غافل از اینکه ممکن است این عمل گاهی موجب نازیبایی و حتی خرابی کار شود.
صفحه آرایی اوراق
با توجه به اهمیت اوراق اداری در حیات سیاسی و اجتماعی و ارتباطی کشورها و به خصوص با عنایت به نقش ضعیف و در عین حال عمیق آن در توسعه فرهنگی و تعالی جامعه، به کارگیری امکانات پیشرفته و تکنولوژی روز از ضرورتهای عصر حاضر است.
آلوین تافلر نویسنده و نظریه پرداز معاصر معتقد است که: <<دانایی، خود قدرت محسوب میشود>> اگر روزی قدرت شمشیر یا لوله تفنگ کارساز بود و روزی دیگر سرمایه و امکانات مادی، فردا هر جا که اطلاعات بیشتری انباشته شده باشد، قدرت بیشتر را در آنجا خواهید دید و این احتمال وجود دارد که دانایی سرچشمه همه گونه قدرت باشد و هرکس یک کلام بیشتر بداند، یک گام پیشتر هم بایستد و بدون شک گرافیک در تولید این دانایی نقش مهمی دارد.
گوناگونی اوراق، به همان اندازه که به محلی یا بین المللی بودن آنها بستگی دارد، بیان کننده عادات و سنتها و تفاوتهای فرهنگی عمومی نیز هست. با توجه به این مسائل است که هر شخصی میکوشد برای جلب توجه بیشتر مخاطبان خود روشهای ابتکاری و اصیلتری را به طراحی آنها بیابد.
شرایط اقتصادی و صنعتی جوامع نیز باعث میشوند تا افراد، بخش عمده ای از اوراق را به اطلاعات اختصاص دهند. اوراق رنگی از این بابت پر رونقتر هستند.
صفحه بندی مناسب، تیتر بندی جذاب، انتخاب حروف مناسب و بهره مندی از تصاویر آرم گویا از ویژگیهای این اوراق هستند و با تمام تعجیلی که در کار صفحه آرایی وجود دارد به گرافیک آن نیز اهمیت داده میشود چرا که یکی از جاذبههای هر اوراق آرایش خوب صفحات آن است.
معمولا محتوی هر اوراق با توجه به سفارش دهنده و مخاطبان آن تنظیم میشود و هر فرد کوشش دارد تا قشر ویژه ای از جامعه را در اطلاع رسانی پوشش بدهد.
تصاویر، تیترها، مطالبی سطحی و مسائل سرگرم کننده مخاطبان عامه پسندی دارند که خواندن آنها نهایت کنجکاوی و علاقه مندی آنها اطلاع از زندگی، هنر و کاربردهای روزمره است. اوراق که در یک یا دو رنگ چاپ میشوند و گاهی به خاطر رقابت و ایجاد انگیزه بیشتر در مخاطبان خود مبادرت به چاپ تمام رنگی نیز مینمایند قطع آنها نیز معمولا کوچکتر از دیگر کارها و آثار گرافیکی است.
صفحه آرایی، حروف چینی و تیتر بندی این اوراق نیز معمولا سبک، سرسری و شلخته نیست و از معیارهای گرافیکی و کارشناسانه فاصله ندارد.
اوراق اداری عموما دارای اطلاعاتی مهم و ماندگار همراه با مطالبی کاربردی و تحلیلی هستند که در قالبی شکیل، روشنفکرانه و گرافیکی ساده اما معقول چاپ و منتشر میشوند. در برخی موارد عموما تک رنگ هستند و گاهی از رنگ دوم، آن هم نسبتا سنگین و با وقار بهره میگیرند. در آنها به معیارهای گرافیکی اهمیت بیشتری میدهند و از این هنر برای بیان پاره ای از مسایل بهره میگیرند. استفاده از تصاویر کم و کاریکاتورهای پر محتوا از دیگر خصیصههای برخی اوراق است.
- اوراق ملی آنهایی هستند که علاوه بر پایتخت در سراسر کشور نیز منتشر میشوند. تیراژ زیاد و توزیع گسترده از ویژگیهای آن هاست.
- اوراق منطقه ای یا محلی به آنهایی گفته میشود که در یک شهر و یا شهرستان و حداکثر در استان منتشر میشوند.
- اوراق بر حسب کارکرد، موضوع و تعداد نسخههای منتشره قطعهای مختلفی دارند.
- اوراق بزرگ با قطع 40×30 سانتی متر که کمتر رایج هستند.
- اوراق معمولی با قطع 30×20 سانتی متر که در ایران ارجعیت دارد و بسیاری در این قطع منتشر شده میشوند.
- اوراق با قطع 20×15 سانتی متر که این قطع نیز به ندرت چاپ میشود.
- اوراق با قطع 15×10 سانتی متر که کوچکتر از اوراق معمولی بوده و عموما محلی هستند و یا به خاطر موضوعات تخصصی شان در این قطع چاپ میشوند.
نکته دیگری که در تعیین قطع اوراق موثر است، قطع کاغذهای استاندارد موجود در بازار است. برای استفاده بهینه از کاغذ و نداشتن دور ریز، کوشش میشود تا از امکانات کاغذهای موجود حداکثر بهره برداری بشود. این موضوع در همه جهان رعایت میشود مگر در بسیار استثنایی که صاحب آن علاقمند است قطع کاملا ویژه و منحصر به فرد باشد . بابت آن هزینهی بیشتری نیز میپردازد.
ویژگی دیگر اوراق، کاغذ آن هاست. اوراق چون یکبار مصرف نیستند معمولا برروی کاغذ مرغوب چاپ میشوند و با تیراژ کم استفاده میشود اما در اکثر موارد دارای گرمی بالا بوده و تیراژ زیاد دارند.
تاریخچه کارت ویزیت
کارتهای ویزیت ابتدا در فرانسه در قرن 17 به صورت کارتهای دیدار یا ملاقات از آنها نام برده میشد. اندازه این کارتها کمی کوچکتر از اندازه دست یک انسان بود. سپس این کارتها به صورت کارتهای دعوت تبریکات و مراسمات و مناسبتها و … مرسوم گشت. اولین کارتهای ویزیت در فرانسه در طی پادشاهی لویی دوازدهم ظاهر شدند.
در انگلستان کارتهای ویزیت به عنوان کارتهای بازرگانی معرفی و شناخته میشدند. این کارتها نسبت به کارتهای تجاری Bussinesscard مقدمتر بودند. کارتهای بازرگانی بسیار مورد استفاده تاجران و بازرگانان بودند. این کارتها به صورت راهنما بوده و نقشه نیز بر آن چاپ میشد تا بازرگانان را علاوه بر معرفی به سمت فروشگاهها هدایت نماید. روش چاپ این کارتها ابتدا به صورت لتوپوس یا باسمه چوبی بود که رواج داشت اما بعد از حکاکی استفاده میشد. از قرون 19 به بعد کارتهای بازرگانی با تک رنگهای ساده عرضه میشدند.
بعدها با افزایش حرفهها و شغلهای متنوع نیاز به تولید این کارتها بیشتر شد و در نهایت چاپ کارتها به صورت رنگی جهت تبلیغات و تجارت انجام شد.
کارتهای ملاقات بعد از فرانسه در اروپا گسترش پیدا کردند، این کارتها بیشتر به صورت زینتی برای آراستن جواهرات، اشیای قیمتی، روپوش خدمتکاران و معرفی افراد همراه با حرفه آنها را شامل میشدند. کارتهای ویزیت با Calling card در اواسط قرن 19 یک امر مهم و ضروری به شمار میرفت در آمریکا تمایزی بین حرفه و کارتهای ویزیت به چشم میخورد و امر مهمی در تجارت محسوب میشد. این کارتها اشخاص را برای قرارهای ملاقات مهم و تجاری در اجتماع در مکانی خاص فرا میخواند.
در آن زمان قانونهای رسمی برای ملاقات و معاشرتهای اجتماعی وجود داشت. هر معاشرت اجتماعی قانون مخصوص به خود را داشت. بعدها کارتهای ملاقات به عنوان مصرف و شناسنامه افراد معرفی شدند.
اولین کارتهای ملاقات برای بیان چند منظور و موضوع خاص بین افراد در فرانسه با لغات و اصطلاحات فرانسوی رد و بدل میشدند:
1- برای تبریکات و جشن ها، شادمانی و مراسم
2- برای تشکر و قدردانی کردن
3- برای فراخواندن خدمتکاران در خانه
4- برای خانمها و آقایان از طبقات بالای اجتماع درآمد تجارت و بازرگانی
5- برای سوداگر
6- تبریک سال جدید
7- برای یک امر مهم و حیاتی در زندگی
8- برای قرارهای ملاقات و آشنایی
تاریخچه سربرگ
حدود 30سال قبل در طی یک لحظه جادوئی در تاریخ چاپ گروهی از متخصصان فوق العاده باهوش یکدیگر را یافتند و جلساتی بسیار طولانی برگزار کردند و به تبادل اطلاعات و فنون پرداختند.
پیدایش، رشد و توسعه سربرگها بدون وجود یک سازمان بدون هدایت کننده صورت گرفت، هفت نفر از افراد هنرمند که استقبال کنندگان اصلی سربرگها بودند: باب میچل، مارک ارتیس، جان فرایزر، مایک رالی، نوئل وبر، ارل وهیل، ریک فلورس. این افراد همچنان که در فن و فهم پیشرفت میکردند به شرکت در مسابقه سالیانه تایمز روی آوردند عموما در هر زمینه ای برنده بودند، پس از آن که سربرگها در مجله تایمز مطرح شدند بقیه فعالان این عرصه آن را فرا گرفتند و گسترش دادند.
در 1982 لوئل وبر V.B.Q.BoiseBA را بنیان نهاد و از دست اندرکاران این رشته در کل کشور دعوت به عمل آورد اولین نشستها بر تکنیکهای بر نقاشی و حکاکی و طراحی بر روی سربرگ تاکید داشت. در حالی که در آخرین نشستها ورود به عصر کامپیوتر مورد توجه و قبول واقع شده شرکتهای طراحی امروزه تلاش میکنند خلاقیت و تکنیک خود را به نمایش بگذارند.
تاریخچه ای کوتاه از پاکت نامه
تا سال 1840 تمام پاکت نامهها دستی ساخته میشدند، یعنی دستی و تک تک بریده میشد و شکل میگرفتند. در آن سال جرج ویلسون در انگلستان روشی ابداع کرد که توسط آن از یک کاغذ بزرگ تعدادی پاکت نامه بریده میشد. بنابراین مقدار کل ضایعات و دور ریز کاغذ کاهش مییافت.
در سال 1845 ادوین هیل و وارن دلارو، دستگاهی ساختند که با بخار کار میکرد و تنها پاکتها را میبرید بلکه تا هم میکرد. (هر چند فرآیند چسب کاری مکانیزه هنوز طراحی نشده بود)
انواع پاکت نامه
پاکت نامه محصولی است برای بسته بندی که معمولا از جنسی صاف و ساده مانند کاغذ تهیه میشود و طوری طراحی شده که یک جسم صاف مانند سربرگ را در خود جای دهد. به طور معمول پاکت نامه از برش کاغذ به یکی از سه روش زیر به دست میآید: برش نوری یا الماسی، صلیب با بازوی کوتاه و بادکی. این اشکال باعث میشوند در صورت تا شدن به طرف مرکز، یک شکل مستطیلی یا مربعی بسازند که از چهار طرف آن دارای همپوشانی با طرف مقابل است و به این ترتیب تا کردن به گونه ای باشد که آخرین تایی که باید بسته شود در سمت کوتاه پاکت باشد از آن در صنعت تولید پاکتهای تجاری به عنوان جیب نام برده میشود. گرچه در اصل میتوان تاخوردگیها را در نقاطی که با هم همپوشانی دارند به یکدیگر چسباند که از این نوع معمولا برای فرستادن نامه استفاده میشود.
در برخی پاکتها از فیلیگران استفاده میشود که میتوان آن را ته نقش نامید و آن عبارت است از نوشته یا علاماتی که در متن خمیر کاغذ پیدا میشود و زمانیکه پاکت را مقابل نور قرار دهیم دیده میشود. یک aerogram به خود نامه وابسته است و هردوی آنها طوری طراحی شده اند که به منظور کاهش وزن بتوان داخل شان نوشت (پاکت سرخود). هر پاکت دست سازی، بالقوه یک کاغذ نامه است زیرا قبل از تا کردن میتوان مطلب مورد نظر را در قسمتی از کاغذ که به سمت داخل پاکت تا میشود نوشت.
پاکت مورد استفاده جهت پنی انگلستان که در سال 1840 مورد استفاده قرار میگرفت کاغذ نامه ای موزی شکل بود اما اگر میخواستند یک نامه جداگانه در آن قرار دهند هزینه پستی همچنان یک پنی باقی میماند. وزن محموله نباید از یک اونس (13 گرم) بیشتر میشد. یک پاکت برگشتی، پاکتی است که آدرس بر آن نوشته شده و کوچکتر از پاکت اولیه بوده و در آن جای میگیرد. برخی پاکتها به گونه ای طراحی شده اند که بتوان از آنها برای نامه برگشت مجدد استفاده کرد که این کار باعث کاهش هزینه میشود چون دیگر نیازی نیست پاکت برگشتی را نیز درون نامه اصلی قرار دهید و وزن آن را زیاد کنید.
صنعت پست مستقیم از پاکتهای برگشتی به عنوان مکانیزم پاسخ دهی بهره فراوان میبرد. از آنجا که پاکت نامه از کاغذ ساخته میشود میتوان به آن طرح یا متن دلخواهی را در امکان مورد نیاز افزود. این چیزیست که پست مستقیم مدتها است از آن بهره میبرد و همین طور به تازگی جنبش هنریست. اکثریت حدود 400 میلیون پاکتی که در اندازههای مختلف در سراسر جهان تولید میشوند ماشینی هستند.صنعت ساخت ماشین پاکت سازی به طور بین المللی در انحصار <<وینکلر>> و <<دوبینر>> است.
ست اداری
طراحی ست اداری و اوراق یکی دیگر از بسترهای بسیار مهم در رشته گرافیک میباشد که باید دید تخصصی نسبت به آن وجود داشته باشد زیرا که اهمیت بسیار زیادی در امر تبلیغات دارد ولی متاسفانه مورد کم لطفی قرار گرفته است.
مجموعه ای از کنار هم قرار گرفتن کارت ویزیت، سربرگ، پاکت نامه و … ست اوراق را تشکیل میدهند. علی رغم اینکه مانند یک خانواده در کنار هم هستند ولی هرکدام از اینها کاربرد جداگانه ای دارد و جزء لاینفک از تبلیغات به شمار میآیند که یک شرکت اعم از خصوصی، دولتی و ارگانها و شرکتهای مختلف برای انجام امور تبلیغاتی و انجام امور مکاتبه ای و … از آن استفاده میکنند.
طراحی ست اداری بستگی به موضوعات مورد نظر دارد که انواع موضوعات ست اداری عبارت است از: تجاری، فرهنگی، سیاسی، علمی و مذهبی و … که علیرغم اینکه هرکدام از اینها در ردههای مختلف موضوعی قرار گرفته و طبقه بندی شده اند ولی ممکن است وجوه مشترکی با هم داشته باشند و چند موضوع با هم ادغام شده در قالب یک موضوع خاص مطرح شوند به عبارتی ست تجاری ممکن است جنبه علمی و فرهنگی داشته باشد مانند طراحی ست برای آژانسهای مسافرتی و یا ست سیاسی، مذهبی در کنار هم مطرح شوند و یک عنوان واحد را تشکیل دهند یا اینکه یک مجتمع فرهنگی علاوه بر فعالیتهای فرهنگی و علمی، نوع تجارت و کسب و کار درآمد به حساب میآید که در این مورد چند موضوع (فرهنگی، علمی، تجاری) با یکدیگر ادغام شده اند.
کارت ویزیت: واژه لاتین (Visiting) در فرهنگ فارسی به معنای ملاقات و ملاقات کننده میباشد که یک کارت کوچک تجاری است. کارت ویزیت معرف یک شناسنامه کوچک است که برای معرفی کالا شرکت و موسسه و غیره با ذکر شماره تلفن و آدرس به همراه امور خدماتی چاپ میشود که امروزه شاهد این پدیده هستید که طراحی کارت ویزیت برای بازار گرمی و کسب درآمد میان سودجویان رواج پیدا کرده که هیچکدام از اینها در طراحی کارهای چاپی و گرافیکی تخصصی ندارند.
اگر کارت ویزیت به تنهایی از طراحی خوبی برخوردار باشد در تبلیغات تاثیر فراوانی دارد و حرف اول را میزند به طوری که این کارت که در قطع و اندازه کوچک عرضه میشود علی رغم اینکه شاید به چشم نیاید ولی بالعکس میتواند یک بمباران تبلیغاتی بزرگ را راه اندازی کند.
سربرگ یا سرنامه
عبارت است از: برگه، ورق، تکه کاغذی که متن نامه در آن نوشته شده و جهت ارسال پیامی یا برای درخواست چیزی و … برای برقراری ارتباط با موسسات و ارگانهای دیگر میباشد. بارها دیده اید که مثلا برای اموری به موسسه یا ارگان و مراکز آموزشی مراجعه کرده اید در عین حال که معرفی نامه ای همراه خود داشته اید تا با توجه به آن به امور شما رسیدگی شود.
پاکت نامه:
بسته ای که سرنامه یا سربرگ در آن قرار میگیرد و اینکه چگونه از نظر زیبایی طراحی شود و اینکه نامه قرار است به چه شکل در آن گنجانده شود. همه و همه بستگی به ایده و ذوق و سلیقه طراح آن دارد. در واقع پاکت نامه محافظ متن و محتوای نامه میباشد. یک طرف از چهار طرف پاکت نامه اغلب چسب دار هستند که با اندکی مرطوب کردن، چسب خاصیت چسبندگی پیدا کرده و به سطح میچسبد. این هم دلیل به آن است که تا گیرنده از بازنشدن آن مطمئن شود و به عبارتی میتواند محافظ نامههای محرمانه شود، هم اینکه محافظت از خود نامه که از پاکت بیرون نرود و نیز تمیز بودن نامه تا رسیدن به مقصد که در خوانایی و رسایی پیام تاثیر دارد.
مشخصات یک کارت ویزیت خوب
1- دارای ترکیب بندی مناسب و جذاب و نو باشد.
2- از لحاظ بصری مخاطب را به سرعت جذب کند.
3- دارای فضاهای مثبت و منفی متعادل باشد.
4- استفادهی مناسب از فونتهای مرتبط با موضوع مثلا در یک کارت ویزیت که مربوط به یک وکیل میباشد.
فونت رسمی و سنگینی را میطلبد در صورتیکه یک کارت ویزیت پرورش اندام میتواند فونت تبلیغاتیتری را داشته باشد و یا کارت ویزیت یک طراح گرافیک میتواند کاملا ساختار شکنانه باشد.
آرم تصویر و نوشتار در بهترین حالت و بهترین کمپوزیسیون لی اوت شود رنگ در کارت ویزیت از اهمیت بسزایی برخوردار است به همین جهت طراح گرافیک باید حتما رنگها را به خوبی بشناسد و بر روانشناسی رنگ کاملا اشراف داشته باشد چرا که هر نوع ویزیتی مختص به حرفه و شغل خاصی است و هر حرفه و شغلی دارای ویژگیهای خاص خود میباشد به همین جهت روانشناسی هر حرفه و شغل نیز متفاوت است.
توجه به ساختار شکنی در طراحی ویزیت میتواند آن ویزیت را در ذهن مخاطب برای همیشه ماندگار سازد. ویزیت هایی که عموما شلوغ بوده و فونت و رنگ شناسی ندارند خیلی سریع از ذهن مخاطب حذف میشوند در حالی که یک ویزیت خلوت با طراحی حرفه ای و ساده و یا یک ویزیتی که در آن معیارهای رایج و قدیمی طراحی به هم ریخته شده و در آن ساختار شکنی شده است برای مدتی طولانی و یا همیشه در ذهن مخاطب ثبت میشود.
مشخصات یک سربرگ خوب
یک سربرگ خوب باید بتواند علاوه بر ترکیب بندی رنگ بندی و نوع آوری هویت شرکت یا موسسه مورد نظر را به خوبی نشان دهد که در یک سربرگ خوب باید طراحی به گونه ای باشد که همه موارد لازم از جمله نام شرکت، حیطه فعالیت به صورت کلی، تاریخ، شماره پیوست و آدرس و شماره تلفن و فکس و هم چنین ایمیل گنجانده شود.
انتخاب فونت مناسب در ارتباط با موضوع سربرگ نیز الزامی است.
با توجه به مطالب ارائه شده یک مشخصه (نشانه) خوب باعث فروش محصول یا تایید یک پروژه خواهد شد. در طراحی این عناصر گرافیکی برای موفقیت در بازار جهانی انعطاف پذیری یک راهنما است. یک طراحی حروف بایستی روی کاغذ، از طریق فکس یا روی اینترنت و به سادگی در هر زبانی قابل تشخیص باشد. رنگ و شکل بایستی به دقت در نظر گرفته شود تا در تمام فرهنگها تاثیر پذیر باشد. در سبک نباید محدودیت زمانی وجود داشته باشد و مد روز و جریانات جاری نباید بر آن تاثیر بگذارد.
جمع بندی
بعد از مطالعه این مقاله که موضوعی راجع به طراحی ست اداری و اوارق اداری ، توضیح داده است. حالا خودتان تصمیم بگیرید که برای طراحی ست اداری چه کارایی میتوانید انجام دهید تا اثربخشی و بازخورد خوبی در کسب و کارتان را پیدا کنید. جهت مشاهده نمونه کارطراحی ست اداری و اوارق اداری و سفارش با تیم شرکت پرسفید از طریق تماس با ما در ارتباط باشید. برای کسب اطلاعات و مشاهده نمونه کارهای بیشتر، به صفحات نمونه کارها، خدمات و مقالات سایت پرسفید سر بزنید. در صورت تمایل جهت دسترسی آسان اینستاگرام ما را داشته باشید.
21 سال خدمت به بیش از 4600 برند و مجموعه تجاری
اهمیت تبلیغات اتوبوسی در سطح شهر
در این مقاله قصد داریم در مورد مهم ترین ویژگی و اهمیت تبلیغات اتوبوسی صحبت کنیم پس همراه ما باشید: رسانه های محیطی مختلف می توانند در مقاطع زمانی یا محصول و خدمات متفاوت و با توجه به جایگاه بازار کسب و کارها متفاوت باشند. در سال های اخیر شاهد این بوده ایم که تبلیغات […]
نکات مهم بسته بندی
بسته بندی یکی از زیر مجموعههای بازاریابی است که در ایران معنا و مفهوم کالا و بسته بندی و بازاریابی به خوبی جا نیفتاده است . کمتر پدیده ای ارتباطی مانند بسته بندی ، دو ویژگی جاذبهی فردی و اجتماعی را توأمان با خود دارد و از این نقطه نظر ، صنایع بسته بندی در هر کشوری ، نمایندۀ رشد ساختارهای بازاری و تولید آن میباشد .
مزایا و معایب در استفاده از تبلیغات محیطی
وقتی به تبلیغات محیطی فکر میکنید اولین چیزی که به ذهن شما میرسد، چیست؟ برای اکثر مردم، تصویری از یک تابلوی تبلیغاتی بزرگ در امتداد بزرگراه یا یک ساختمان تجاری در شهر به ذهن میرسد. اما تبلیغات محیطی در واقع بسیار فراتر از این بیلبوردهای بزرگ و رنگارنگ است. ایستگاههای اتوبوس، دستگیرههای اتوبوس، بدنه اتوبوسها، […]